Land Art Contemporary

Stichting Land Art Contemporary (LAC) is in 2011 opgericht in het kader van de viering van het 40-jarig bestaan van Broken Circle / Spiral Hill, het beroemde land art kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson bij Emmen. Het is het enige grootschalige land art werk van Robert Smithson in Europa en is daarmee belangrijk en bijzonder cultureel erfgoed.

copyright van Holt/Smithson Foundation, onder licentie van VAGA in ARS, New York

Het programma van Land Art Contemporary bouwt voort op de artistieke praktijk en het gedachtengoed van Smithson. In zijn kunstwerken en teksten reflecteert hij op de relatie tussen mens en planeet, tussen ecologie en economie, onderwerpen die nu nog actueler zijn dan in zijn tijd. Tegen de achtergrond van dit gedachtengoed richt Land Art Contemporary zich op onderzoek naar en de ontwikkeling van hedendaagse ‘land art’ projecten in Drenthe en daarbuiten.

Tijdens een artistieke onderzoeksresidentie bij Land Art Contemporary verdiepte Collectief Walden zich in het Nederlandse energielandschap, meer specifiek op dat van Drenthe. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van HET VERBAND VAN ALLES MET ALLES.

Om HET VERBAND VAN ALLES MET ALLES te begrijpen doen wij een ultieme poging de gehele werkelijkheid terug te voeren tot één eenvoudig principe: warmte. We komen voort uit, zijn op zoek naar en creëren zolang we leven warmte. Dat maakt ons prachtig én tragisch tegelijkertijd. HET VERBAND VAN ALLES MET ALLES is een ode aan de warmte in al haar verschillende verschijningsvormen én een pleidooi voor de mens als bewuste actor binnen de blinde keten van oorzaak en gevolg. Een muzikale, beeldende, poëtische samenstelling.

Tijdens de open dagen van de Natuurplaats presenteert Collectief Walden een nieuwe uitvoering van HET VERBAND VAN ALLES MET ALLES. Na Oerol en Over ’t IJ is nu het oude munitiedepot van Donderboerkamp het decor. Hier komen de Koude Oorlog en vrachtwagens vol schoenen samen met gasvelden en celtic fields, met landgeiten en zorgboerderijen, samen met ALLES.

Collectief Walden op Donderboerkamp
Collectief Walden op Donderboerkamp

De samenstelling vindt plaats op een van de talrijke munitiedepots die tijdens de Koude Oorlog zijn gebouwd in Drenthe. Gigantische hoeveelheden potentiële warmte lagen hier opgeslagen, klaar om tot ontploffing te worden gebracht; de Koude Oorlog kon ieder moment omslaan in een warmte oorlog. Vandaag de dag zijn de depots leeg, maar vindt onder het oppervlak van de Drentse heiden, zanden en bossen een grootschalig transport van een ander soort potentiële warmte plaats; aardgas. Bedoeld om onze huizen en ons eten mee te verwarmen. Het verbindt Drenthe met de andere provincies van ons land, en ons land met de grotere wereld om ons heen.

Meer informatie over de theatervoorstelling van Collectief Walden tijdens de open dagen van de Natuurplaats en over de verkoop van tickets voor deze voorstelling, vind je hier.

Door: René van Bakel, Alexandra Broeder, Juul Dekker, Hella Godee, Seline Gosling, Jente Hoogeveen, Matthijs IJgosse, Bernke Klein Zandvoort, Dominic Kraemer, Thomas Lamers, Suzanna van Oers, Matthias Sigurõsson, Thijs van Vuure, Boaz van Doornik en Freek van Zonsbeek.

Co-producenten Over het IJ Festival en Land Art Contemporary.

Mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten, VSBfonds, Provincie Drenthe, gemeente Noordenveld en gemeente Tynaarlo.

www.landartcontemporary.nl

www.collectiefwalden.nl